sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Mustikkainen sitruunamoussetäytekakku/ Cake With Lemon Mousse And Blueberries (24cm)







Yamm, tämän kakun herkuttelimme ristiäisissä. Kakku on ihanan raikas ja keveä, sopii varmasti kesän juhliin :) Mielestäni tässä kakussa sitruunanmaku tulee esille juuri sopivasti, eli se ei ole liian kirpsakkaa. Kakkupohja on sama kuin aikaisemmin tekemässäni mansikkarahkakakussa ja ohje on Yhteishyvän. Sitruunamoussen ohje on Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä kirjasta. Sitruunamoussen päälle lisäsin reilusti mustikoita ja päälle tein vielä mustikkasurvoksesta kiilteen sekä koristelin kakun mustikkakermalla, jonka ohje on Valion. Täytekakun tein 3 päivän projektina, jotta se ehtisi maustua ja kostua täydellisesti.


Kakkupohja:
4 munaa
1,5dl (135g) sokeria
1dl (65g) vehnäjauhoja
1dl (70g) perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Kostutus:

2 1/2dl maitoa
2 1/2tl vaniljasokeria

Sitruunamousse:
2 liivatelehteä (käytän Meiran, yksi liivatelehti painaa 2g)
200g turkkilaista jogurttia
1dl (90g) sokeria
1/2tl vaniljasokeria
1tl raastettua sitruunan kuorta
3rkl vastapuristettua sitruunamehua
3dl vispikermaa

mustikoita

Mustikkasurvos:
3dl mustikoita soseutettuna
3 liivatetta (käytän Meiran, yksi liivatelehti painaa 2g)
2rkl mehua mustikoista tai vettä

Mustikkakerma:
450g vispikermaa
150g mustikoita soseutettuna
60g sokeria (tai maun mukaan)


Ensimmäinen päivä: valmista pohja

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi (noin 10 min).

2. Sekoita toisessa kulhossa vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi vaahtoon pienissä erissä varovasti käännellen nuolijalla.

3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (24 cm). Paista 175 asteessa keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Kumoa kakku jäähtyneenä.

4. Vuoraa jäähtynyt kakku hyvin kelmulla ja pistä jääkaappiin vetäytymään yön ylitse.


Toinen päivä: valmista täyte

5. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.

6. Sekoita keskenään turkkilainen jogurtti, sokeri, vaniljasokeri ja raastettu sitruunankuori.

7. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja laita pieneen kulhoon. Kaada päälle sitruunamehu, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman samalla sekoitellen.

8. Kaada liivateseos ohuena nauhana jogurttiseokseen samalla kokoajan vatkaten.

9. Vaahdota vispikerma ja kääntele se nuolijalla jogurttiseoksen joukkoon.

10. Täytä kakku. Aseta 24 cm irtopohjavuoan reunarengas lautaselle ja vuoraa reunat leivinpaperilla, (kakku tulee hieman yli reunojen, joten leikkaa leivinpaperista korkeammat suikaleet).

11. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita ensimmäinen osa lautaselle irtopohjavuoan renkaan sisään ja kostuta. Levitä puolet sitruunamoussetäytteestä pohjan päälle.

12. Lisää moussen päälle kerros mustikoita ja painele niitä kevyesti moussen sisään.

13. Laita seuraava kakkulevy päälle. Kostuta se päältäpäin ja kaada loput täytteestä päälle. Lisää taas kerros mustikoita päälle ja painele niitä kevyesti moussen sisään.

14. Kostuta viimeinen kakkulevy molemmin puolin ja laita vuokaan (tarvittaessa, jos kakkupohja on hieman pienempi kuin irtopohjareunus, niin kiristä leivinpaperi tiukasti kakun ympärille). Kääri kelmut suojaksi ja laita esim. leikkuulauta painoksi päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa.

15. Ota mahdollisuuksien mukaan pakastemustikoista 2rkl mehua talteen ennen niiden survomista sauvasekoittimella. Mittaa 3dl survosta kulhoon. Kiehauta mustikkamehu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja laita ne pieneen kippoon. Kaada päälle kuuma mutikkamehu ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivateliemi ohuena nauhana survoksen joukkoon kokoajan voimakkaasti sekoittaen.

16. Kaada survos kakun päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään kunnes se on hyytynyt, mielellään yön yli.


Kolmas päivä: koristele kakku


17. Sekoita vispikerman joukkoon soseutetut mustikat ja vaahdota hieman. Lisää sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Koristele kakku mustikkakermalla. Mustikka kermaa kannattaa laittaa paksukerros, jotta kakku ei ala kuultamaan lävitse.



Cake With Lemon Mousse And Blueberries

Yamm, I made this cake for christening party. Cake is wonderfully fresh and light, certainly fits for summers celebrations :) I think lemon taste in this cake just perfectly, so it is not too sharp. Cake bottom is the same as I have used in strawberry quark cake and its recipe is from Yhteishyvä. Lemon mousse recipe is from Emma Iivanainens book Kakkutaidetta kotikeittiössä. Top of the lemon mousse I added layer of blueberries. Top of the cake I made blueberry mica and I decorated cake with blueberry cream, which recipe I have took from Valio. I made this cake as three day project, so cake would have time to moist perfectly.


Cake bottom:
4 egss
150ml (135g) sugar
100ml (65g) all-purpose flour
100ml (70g) potato flour
1 teaspoon baking powder

For moisten:

250ml milk
2 1/2 teaspoon vanilla sugar

Lemon mousse:
2 gelatin leave (one gelatin leave weights 2g)
200g turkish yojurth
100ml (90g) sugar
1/2 teaspoon vanilla sugar
1 teaspoon finely grated lemon zest
45ml freshly squeezed lemon juice
300ml whipping cream
blueberries

Blueberry mica:
300ml blueberry mash
3 gelatin leaves (one gelatin leave weights 2g)
30ml juice from the blueberries or water

Blueberry cream:
450g whipping cream
150g blueberries mashed
60g sugar (or more for the taste)


First day: prepare cake base

1. With electric mixer Whisk eggs and sugar untill it is thick, pale foam (about 10 mins).

2. In another bowl mix together all-purpose flour, potato flour and baking powder. Add flour mixture through sieve into the foam in small batches and gently fould in with rubber spatula.

3. Pour the batter into a greased and floured baking tin (24 cm). Bake at 175 C (350F) degree oven in the middle level for about 25-30 minutes. When cake has cooled overturn it out of the baking tin.

4. Cover cooled cake well with plastic wrap and let it be in the fridge overnight.


Second day: prepare filling

5. Soak gelatine leaves in cold water approx. 5 to 10 min.

6. Mix together turkish yojurth, sugar, vanilla sugar and grated lemon zest.

7. Heat lemon juice untill boiling. Squeeze the excess water from the gelatine leaves and put them in the small bowl. Pour lemon juice over the gelatine leaves and mix until smooth. Let the gelatine mixture to cool slightly while stirring.

8. Pour the gelatin mixture into the yojurth mixture in a thin strip at the same time vigorously whisking.

9. Whisk whipping cream and fold in with rubber spatula into the yogurt mixture.

10. Fill the cake. Place the edges of the 24 cm baking tin top of the serving plate and line edges with baking paper (cake will come a little over the edges, so cut a bit higher baking paper strips than your baking tin is).

11. Cut the cake base into three parts. Put first part of the base top of serving plate inside baking tin and moisten it. Spread half of the lemon mousse filling top of it.

12. Add top of the mousse layer of blueberries and gently press them into the mousse filling.

13. Place the next part of the cake base top of the mousse and blueberries. Moisten it and pour the remaining filling on top. Add a layer of blueberries and again press them gently in the mousse.

14. Moisten the final part of the cake base on both sides and place top of the mousse and blueberries (If cake base is slightly smaller than cake tin, then thighten baking paper strips to be thightly around the cake). Protect cake with warp and put eg. A cutting board on weight. Allow to stand in the fridge.

15. If possible, before mashing melted blueberries, set aside 2 tbsp of blueberry juice. Mash melted blueberries with hand blender. Measure 300ml blueberry mash into bowl. Bring to a boil 2 tbsp of blueberry juice. Squeeze the excess water from the gelatine leaves and put them in the small bowl. Pour the gelatin mixture into the mashed blueberries in a thin strip at the same time vigorously whisking.

16. Pour mashed blueberries top of the cake and let it sit in the refrigerator for at least until it is set, preferably overnight.


Third day: decorate the cake

17. Put into bowl whipping cream and blueberry mash and whisk with electric mixer slightly. Add sugar and whisk until redy. Decorate the cake with blueberry cream. It is good to put tick layer of blueberry cream over the cake, so that the cake does not start to shine trough. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti